Solliciteren en het Horn-effect

Solliciteren en het Horn-effect

In het vorige blog ging het over het Halo-effect bij een sollicitatie als secretaresse, dat je na de eerste indruk niets meer fout kunt doen en dat je allerlei kwaliteiten krijgt toegedicht die je misschien wel helemaal niet hebt. Het tegenovergestelde daarvan is het Horn effect, de term Horn is afgeleid van het Engelse duivelshoorn. Je voelt al dat dit niet goed gaat……

Het Horn-effect

Helaas geen goede eerste indruk
Helaas geen goede eerste indruk

Het Horn-effect is de vooringenomenheid op basis waarvan wij vooroordelen hebben over iemands karakter of geschiktheid voor de baan op basis van één enkele- of een gering aantal eigenschappen die wij observeren. Vervolgens gaan we volledig onbewust opzoek naar eigenschappen die onze eerste indruk en oordeel bevestigen.

Je kunt je dus voorstellen dat een sollicitant, na het maken van een slechte eerste indruk, eigenlijk nog maar weinig kans van slagen heeft. De cognitieve bias van de beoordelende persoon beïnvloed alle volgende indrukken die de sollicitant achterlaat in negatieve zin. Automatisch wordt er gezocht naar redenen waarom de slechte indruk de juiste was. Er wordt gezocht naar redenen waarom de kandidaat is niet geschikt: het Horn-effect. (bron sollicitatiedokter) 

Ai, ai

Wat zitten mensen dan toch simpel in elkaar, tenslotte is het met mij en de grootmoeder van mijn man toch ook  weer goed gekomen (zie vorige blog het Halo-effect), maar hoe zit dat dan? Ik maakte geen goede eerste indruk, maar zij had niet zoveel keus, ze moest wel met me door, want als je man zich nog door z’n oma laat beïnvloeden is er iets ernstigs mis, z’n moeder begrijpen we (misschien) nog wel. Bij een sollicitatie heb je dus geen schijn van kans als je geen goede eerste indruk maakt, want die kans krijg je maar een keer. Dus zorg voor een goed verzorgd uiterlijk, geen spijkerbroek, nette schoenen, niet te bloot en niet teveel make-up en parfum. Geef een hand en zeg vooral niet Hallo, daar is het met mij en grootmoeder misgegaan.

 

Geef een reactie