Solliciteren met het Halo-effect

Solliciteren met het Halo-effect

Er zijn tal van onderzoeken naar gedaan: als je mooi en slim bent krijg je eerder een baan. Dat weten we allemaal wel, maar wat als je nou niet zo mooi en slim bent? Kennis is macht, dus lees dit blog over het Halo-effect en gebruik het in je voordeel als je op zoek bent naar een nieuwe opdracht of baan als secretaresse.

Bhuda

Halo-effect

Ik heb van de oma, sorry, de grootmoeder van mijn man geleerd dat je nooit Hallo mag zeggen als je iemand voor de eerste keer ziet, dat was dus het verkeerde Hallo effect, maar daarover later meer. Wat is het Halo =heiligenkrans effect? De wetenschapper Edward Thorndike heeft hier al in 1920 onderzoek naar gedaan. Hij liet zien hoe mensen bij het waarnemen van een bepaalde kwaliteit geneigd zijn om hier allerlei andere kwaliteiten bij te bedenken. Door verschillende andere kwaliteiten te verbinden aan een gepercipieerde goede kwaliteit ontstaat er een vertekend beeld van de persoon in kwestie. Dus hoe graag we ook objectief over iemand zouden willen zijn, in feite kunnen we dat niet, want de eerste indruk heeft enorm effect hoe we iemand inschatten. Dit gaat niet alleen over de karakters van kandidaten maar ook over het uiterlijk en welke resultaten we van de kandidaat verwachten.

Dus bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek voor een baan als secretaresse en office manager en zorg dat je er piekfijn uitziet. Overigens is het met mij en grootmoeder na deze eerste fatale Hallo ontmoeting wel weer goed gekomen.

 

Geef een reactie