Een CEO die zich niet conformeert maakt indruk

Wil je meer invloed, prestige, rijkdom en macht, val dan op binnen de groep en conformeer je niet. De gevolgen kunnen groot zijn, zoals miljonairs in trainingsbroek en professoren in T-shirts. Een studie van de Harvard Business School laat dit zien op Express.be.

ceo op slippers

Een belangrijke manier waarop mensen hun status non-verbaal laat merken is door middel van visuele uitingen. Het dragen van merkkleding is hiermee te verklaren. De onderzoekers van Harvard bestudeerden deze keer niet hoe mensen zich kleden, maar hoe hun kleding door anderen wordt waargenomen c.q. beoordeeld. Eerst liet men een aantal mensen in maatpak een luxe winkel binnenlopen. Daarna was het de beurt aan een groep mensen in T-shirt en trainingsbroek. Tenslotte vroeg men zowel aan voorbijgangers als aan de winkelassistenten, hoe beide groepen bij hen overkwamen.

Verschillende percepties op goed geklede mensen
De meningen verschillen. De willekeurige voorbijgangers waren van mening dat de goed geklede mensen het rijkst waren, terwijl de winkelassistentes net het omgekeerde dachten. “Wie in sportkledij deze winkel binnenkomt, moet duidelijk erg zelfzekerd en wellicht heel rijk zijn”, zeiden ze.
Men vroeg daarnaast ook studenten om hun mening over een aantal fictieve professoren. De gladgeschoren individuen in keurig maatpak kregen minder waardering en respect dan de bebaarde professoren in T-shirt.
Een derde experiment toonde aan dat tekenen van non-conformisme die eerder toevallig lijken dan bewust (denk aan een foute kleur van een das) geen positieve indruk nalieten.

Groepsnormen
De onderzoekers trekken de conclusie dat mensen voorgeprogrammeerd zijn om zich te gedragen naar de normen die gelden binnen de groepen waarin ze actief zijn. Wordt van de norm afgeweken, dan bestaat het risico dat ze de voordelen waarmee ze geassocieerd worden met die groepen verliezen, maar ze winnen tegelijkertijd aan status binnen die groepen.

Het onderzoek laat ook zien dat dit geen vrijbrief is om in jeans en T-shirt op kantoor te verschijnen. Juist niet. Mensen die bewust proberen op te vallen, verhogen inderdaad hun status bij de groepsleden (en kenners) waartoe ze behoren, maar alleen als ze al onderdeel waren van die groep, voordat ze zich bewust non-conformistisch gingen gedragen.
Een CEO in joggingpak en flip-flops kan dus indruk maken. Een nieuwe collega zeker niet.

Geef een reactie