Vrouwen, baby’s en de arbeidsmarkt

Vrouwen, baby’s en de arbeidsmarkt.

Vooral vrouwen, jongeren en hoogopgeleiden verwachten dat hun kansen op de arbeidsmarkt nadelig zullen veranderen als zij een kind zouden krijgen. Ook mannen denken dat het ouderschap veel meer effect heeft op de arbeidskansen van vrouwen dan van henzelf. Dat heeft het CBS bekendgemaakt. Er is dus niet veel veranderd in de loop der jaren en is de keuze weer het aanrecht? 

huisvrouw

Van de vrouwen zonder kinderen verwacht 58 procent dat het ouderschap schadelijk is voor de eigen arbeidsloopbaan. Dat aandeel is aanmerkelijk hoger dan bij mannen, van wie 24 procent een nadelig effect voor zichzelf verwacht. Deze verwachtingen sluiten aan bij de feitelijke situatie op de arbeidsmarkt. Zo werken vrouwen met kinderen gemiddeld beduidend minder uren dan mannen met kinderen, en verdienen ze ook duidelijk minder per uur (bij dezelfde leeftijd en opleiding).

 Hoogopgeleiden

Bijna de helft van de hoogopgeleiden verwacht last te krijgen van het ouderschap op de arbeidsmarkt. Bij laagopgeleiden heeft minder dan een kwart die verwachting. Bijna de helft van de hoogopgeleiden verwacht last te krijgen van het ouderschap op de arbeidsmarkt. Bij laagopgeleiden heeft minder dan een kwart die verwachting.

Laagopgeleiden verwachten wel problemen bij het combineren van werk en ouderschap, dat hebben hoogopgeleiden weer niet, zij verwachten dat het combineren van werk en kind goed af te stemmen is.

Twintigers verwachten ook dat ouderschap nadelige gevolgen heeft voor hun loopbaan, dertigers juist weer minder. Dat kan te maken hebben met een gevorderde arbeidscarrière of omdat kinderen krijgen rond de dertig vaker voorkomt.

Wat is jouw ervaring?

Omdat veel management ondersteuners dames zijn, zouden we het leuk vinden als jij je mening hierover geeft. Wij ontmoeten veel interim secretaresses, die lange uren maken en lang niet iedereen heeft kinderen. Bewust kiezen voor je carrière en weten dat dit niet samen gaat met een gezin is een trend die wij zien. Ben je het daar mee eens of oneens? Laat het ons weten.

Geef een reactie