Werknemer stoort zich aan temperatuur op de werkvloer

Werknemer stoort zich aan temperatuur op de werkvloer

Nu de temperaturen vandaag,  vrijdag 12 juni, zo heerlijk oplopen, viel mijn oog op een leuk artikel uit de Managersonline. Een ruime meerderheid van de Nederlandse beroepsbevolking is ontevreden over de temperatuur op de werkvloer.

Veertien procent heeft het elke dag zo koud dat er een sjaal wordt gedragen en zeventien procent klaagt juist over hitte omdat de verwarming altijd staat te loeien. In bijna de helft van de gevallen is het te warm óf te koud in de werkruimte. Het zelf aanpassen van de temperatuur is voor driekwart niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van Nationale Vacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers.

Gevoelig voor omgevingsfactoren
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van werkend Nederland erg gevoelig is voor omgevingsfactoren. Zij geven aan dat de temperatuur op het werk de productiviteit sterk beïnvloedt. Voor een derde geldt dat het klimaat op de werkvloer enigszins invloed heeft op de werkprestaties, al is het alleen al omdat er onderling veel over wordt gepraat. Ingrid Spierts van Nationale Vacaturebank: “Klagen over de temperatuur wordt vaak gezien als iets typisch Nederlands. Toch is het voor werkgevers wel belangrijk serieus om te gaan met klachten, omdat het wel degelijk invloed heeft op de productiviteit van werknemers.”

Temperatuur grote bron van ergernis
De temperatuur op het werk is een geliefd onderwerp van gesprek. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat er regelmatig wordt geklaagd over het klimaat, wat niet bij iedereen in goede aarde valt. Zeventien procent zegt zich kapot te ergeren aan het gezeur van collega’s. De oorzaak ligt mogelijk in het feit dat driekwart van de werknemers de temperatuur niet zelf kan aanpassen. Een op de drie ondervraagden heeft te maken met een klimaatbeheersingssysteem, nog eens een derde past alleen de temperatuur aan in overleg met collega’s. Bij ruim een op de tien werknemers verbiedt de werkgever het om de temperatuur aan te passen. Slechts veertien procent geeft aan dat het klimaat altijd goed geregeld is, en dat er dus geen reden is om te klagen.

Nu buiten de mussen van de daken vallen en wij hier binnen op het kantoor van NLOffice met vesten aanzitten, houd ik wijselijk mijn mond, want een klagende collega is nog altijd erger dan wat kou op de werkvloer! Fijn weekend en geniet van het mooie weer.

Geef een reactie