Solliciteren via social media

Solliciteren via social media
Uit het Monster Year Report van Monsterboard blijkt dat sollicitaties steeds vaker ook verlopen via social media.
Een WhatsApp berichtje sturen om meer te weten te komen over uw nieuwe droombaan? Het kan. Solliciteren via Skype of Facetime? Ook dat kan. Allemaal handig via de mobiel. Dit vereist niet alleen een andere manier van werken van recruiters, maar ook van jou als sollicitant. Monsterboard deelt graag een aantal zaken om op te letten bij solliciteren via social media.

Laat goed zien wie je echt bent
Die feestfoto op Facebook? Dat kan zeker. Als het past bij wie je bent natuurlijk. Wees bewust van jouw digitale footprint en wat je uitstraalt door het posten van bepaalde foto’s op social media. Let er vooral op dat je niet alles openbaar en dus zichtbaar voor iedereen plaatst. Als je solliciteert via social media is het belangrijk goed na te gaan welke informatie je hiermee prijs geeft. Is jouw gebruikersnaam professioneel genoeg? Welke pagina’s vindt je leuk op Facebook? Hoe heb je laatst gereageerd op Twitter? Alles is zichtbaar.
Als je met een potentiële werkgever communiceert via WhatsApp, let dan ook op jouw profielfoto. Sommige profielfoto’s zijn leuk voor vrienden, maar geven een minder goede eerste indruk aan jouw nieuwe werkgever dan je wellicht zou willen.

Wees kort en bondig
Een motivatiebrief schrijf je niet even op jouw smartphone. Maar ook via social media wil je meer informatie over jezelf kwijt in bijvoorbeeld een LinkedIn connectieverzoek of een tweet. Solliciteren via social media vraagt om bondige teksten en dus creativiteit. Probeer niet alle informatie in één post te stoppen en verstuur ook niet drie berichten omdat het anders niet past. Kies zorgvuldig wat je wilt zeggen en hoe verleidelijk ook, gebruik geen WhatsApp-taal in het eerste contact. Niet iedereen houdt van smileys.

Neem de tijd, maar reageer ook op tijd
Op social media heb je over het algemeen vluchtiger contact met vrienden en kennissen. Het grote voordeel is dat het allemaal net even wat sneller kan gaan. Maar neem voor het eerste contact met jouw potentiële nieuwe werkgever wel even goed de tijd. Lijkt die baan je echt leuk? Verwoord je met die post de juiste woorden? Je maakt alsnog maar één keer een eerste indruk. En als je een tweet stuurt, zorg dan ook dat je in staat bent om snel te reageren. De reactiesnelheid van Twitter is immers anders dan met een e-mail.

Bereid een videocall goed voor
Wie weleens privé belt via WhatsApp of Facetime weet dat er veel meer bij komt kijken dan een gewoon telefoongesprek en zelfs een live gesprek. Alles is zichtbaar, het beeld is niet altijd even scherp en flatteus in beeld komen is niet altijd even makkelijk. Het is handig omdat je niet hoeft te reizen om iemand te ontmoeten, maar een videocall als sollicitatiegesprek vergt net even een andere voorbereiding. Neem hiervoor dan ook de tijd!

Geef een reactie